Voice dialogue

Voice dialogue betekent ‘stemmendialoog’.

In gesprek met een echt persoon

In een normaal gesprek met een persoon ervaar je met name je eigen standpunt. De boodschap van de ander verneem je via diens woorden, lichaamstaal, toonhoogte enzovoort.

Voice dialogue
Hierbij ga je niet in gesprek gaat met een echt persoon, maar met een persoonlijkheidsdeel in jezelf, een lichaamsdeel, een abstractie, of een persoon die niet fysiek aanwezig is.
Je bezet dan beurtelings je eigen stoel, en de stoel van je ‘gesprekspartner’. Op intuïtief niveau ervaar je de intentie, behoeftes, gevoelens van de ander. Dit perspectief blijkt vaak heel anders te zijn dan het beeld of verhaal dat jij koesterde over je gesprekspartner. Je ontdekt dat de ander het net als jij goed bedoelt en dat de ander net als jij heel eigen behoeftes heeft. Verzachting, begrip en liefde is de beloning.

In gesprek met een persoonlijkheidsdeel
Je gaat in gesprek met een persoonlijkheidsdeel van jezelf. Dat kan een persoonlijkheidsdeel zijn zoals de criticus, de ouder, of een innerlijk kind. Op deze manier leer je jezelf, je innerlijke stemmen en gevoelens beter kennen.

Meerdere gesprekspartners
Jouw persoonlijkheid vormt een systeem van meerdere stemmen en impulsen die elkaar beïnvloeden. Het kan heel inzichtelijk zijn om ze met elkaar aan het woord te laten. Wat ik vaak gebruik is een gesprek tussen jouw innerlijke kind (wiens gevoelens om aandacht vragen maar die door jou niet gehoord worden), jouw overlevingsmechanisme (die deze gevoelens juist onderdrukt) en jouw innerlijke volwassene (die leert luisteren naar de stem van het innerlijk kind, zodat het overlevingsmechanisme kan verzachten). Door het gesprek tussen al deze impulsen, stemmen en gevoelens bewust te voeren, ontwikkel je inzicht in grip op jezelf.

Gesprek met een abstractie
Je kunt ook in gesprek gaan met een abstractie zoals een verborgen talent, een gebeurtenis uit het verleden, een lichamelijke klacht, enzovoort. Het laatste is fijn als je meer wilt begrijpen over de achtergrond van een bepaalde ziekte of klacht.

In gesprek met een persoon die niet fysiek aanwezig is
Een gesprek met iemand die fysiek niet aanwezig is, is heel behulpzaam in situaties waar je vastzittende emoties voelt met betrekking tot deze persoon. Gevoelens als boosheid, wrok, pijn, verdriet, jaloezie enz. Je zou dit graag willen bespreken met de betreffende persoon, maar dat kan niet omdat deze persoon niet langer deel uitmaakt van jouw leven (scheiding, overlijden) of omdat je je niet bij machte voelt om het te doen.
Ook hier geeft het beleven van het perspectief van de ander vaak verzachting, vergeving en liefde.
Je voert dit gesprek op intuïtief niveau. Dat wat jij ervaart op de stoel van de ander is primair van jou. Het is in wezen een gesprek tussen jouw beeldvorming over de ander en jouw hart dat liefde en verbinding kent. Je kunt aan een voice-dialogue gesprek geen feitelijke informatie over een andere persoon ontleden.

Als gespreksleider begeleid ik de vorm van het gesprek.