Voice-dialogue

Voice-dialogue betekent ‘stemmendialoog’, ofwel een gesprek.

Gesprek met wie?
Een voice-dialogue gesprek voer je feitelijk met jezelf.
Je ‘gesprekspartner’ is dan bijvoorbeeld een persoonlijkheidsdeel in jezelf, of een bepaald thema dat je ervaart in je leven, of een persoon die niet fysiek aanwezig is.
Zo’n gesprek wordt gevoerd op twee stoelen, die jij afwisselend bezet. Op de stoel van je ‘gesprekspartner’ ervaar je de informatie vanuit zijn/haar perspectief.
In het algemeen is het effect dat jouw beeldvorming en gevoelens ten aanzien van jouw ‘gepsprekspartner’ (dus jouw persoonlijkheidsdeel, thema of persoon) rustiger, zachter en gematigder wordt.

Wanneer voice-dialogue?
Met een persoon
Voice-dialogue is heel behulpzaam in situaties waar je oude vastzittende emoties voelt met betrekking tot een persoon uit het verleden. Gevoelens als boosheid, wrok, pijn, verdriet, jaloezie enz. Je zou dit graag willen bespreken met de betreffende persoon, maar dat kan niet omdat deze persoon niet langer deel uitmaakt van jouw leven (scheiding, overlijden) of omdat je je niet bij machte voelt om het te doen.
Dan kun je dit gesprek voeren in een voice-dialogue sessie. Via de stoel van de andere persoon ervaar je toch een heel ander perspectief, dan dat wat jouw eigen denken tot nu toe heeft voortgebracht.
Wat ik steeds opnieuw zie gebeuren is dat conclusies en meningen die lang geleden zijn gevormd enorm verzachten. Het geeft lucht, begrip, vergeving en liefde.

Met jouw innerlijk kind
Nog een passende situatie is het gesprek tussen jouw innerlijke volwassene, jouw innerlijke kind, en jouw innerlijke overlevingsdeel.
Veel mensen voeren dit gesprek onbewust dagelijks. Je ervaart dan de emoties van zin, plezier, of bedruktheid, stress, in een soepje door elkaar. Door dit gesprek bewust te voeren, ontwikkel je inzicht in grip op al deze verschillende impulsen.

Met een thema, lichaam of ziekte
Daarnaast kun je in gesprek gaan met een je lichaam, een fysieke klacht, je toekomst of verlangen. Enzovoort.

Van alles is mogelijk. Het gesprek vindt plaats op 2 stoelen die jij afwisselend bezet. Ik ben gespreksleider.

Je kunt een voice-dialoguegesprek beschouwen als een uitdrukking van jouw beeldvorming over een situatie of persoon. Je kunt er geen feitelijke informatie over een andere persoon aan ontleden.